6 Kasım 2009 Cuma

Bosna-Hersek

Saraybosna'yi tamamladiktan sonra simdi de Bosna'nin genelinde soyle bir gezdireyim sizi dedim :)

Ilk duragimiz Vrelo Bosne: Bosna'nin dogusu. Saraybosna'nin banliyosu konumunda olan Ilica'ya cok yakin bir noktadan doguyor Bosna Nehri.

Nehrin dogdugu yerin etrafina cok genis ve guzel dogal park alani olusturulmus. Parka 3km uzunlugundaki bu agacli yoldan yuruyerek gidiyorsunuz. Diger bir seceneginiz: Faytonlar :))

Dedigim gibi park bir harika!! Heryerde goletler ve havuzlar var. Bu goletleri kuglar, ordekler ve koiler susluyor!

Saraybosna'dan guneybatiya, Mostar'a, dogru giderken yol Konyic'ten geciyor. Sehrin iki yakasini birlestiren Konyic Koprusu Osmanli zamaninda insa edilmis ancak Bosna savasinda yikilmis.

Turkiye tarafindan yeniden yaptirilan ve gectigimiz yaz hizmete acilan Konyic Koprusu'nun cevre duzenlemesi hala devam ediyor. Tamamlandiginda en az Mostar kadar guzel olacak :)


Bosna'nin yatagi boyunca olusturdugu dogal guzellikleriyle unlu nehri Neretva. Konyic ve Mostar Kopruleri de Neretva Nehri uzerine insa edilmis.


Mostar'da 1618 yilinda insa edilen Koski Mehmet Pasa Camii de savas sirasinda zarar goren yerlerden. Daha sonra ic ve dis restorasyon yapilmis ve savasta yikilan minare orjinaline uygun olarak tekrar insa edilmis. Ben minareyi cekmemisim ama asagida Mostar Koprusunden sehri cektigim fotograflarda gozukuyor.

Camii'nin icinin restorasyonu icin ozel sanatcilar tutulmus ve cok buyuk titizlikle calisilmis.


Ve iste Mostar Koprusu... Mimar Sinan'in ogrencisi Mimar Hayruddin'in koprusu... 24m yuksekliginde, 30m uzunlugunda ve 4m genisligindeki kopru yapimindan sonra sehre de ismini vermis. Sehrin gelenegine gore erkeklerin nisanlilarina cesaretlerini ispatlamak icin dugunden once kopruden Neretva Nehrine atladigi soyleniyor :) Savas sirasinda once Sirplar tarafifndan hirpalanan kopru daha sonra Hirvatlar tarafindan 1993'te tamamen yikildi. Bu 'dont forget' de savasa bir gonderme yapiyor.

Koprunun uzerinden Mostar manzarasi! Ne kadar muhtesem degil mi? :) Koprunun yeniden insasi bir cok ulustan destek gorerek bir Turk insaat firmasi tarafindan titizlikle yapilmis. Ve kopru 2004 senesinde yeniden hizmete acilmis. (Belki cogunuz o acilis torenini hatirliyordur.)


Siz de benimle ayni fikirde misiniz bilmem ama bu evlilik oncesi cesaret gosterisi bayaa bir cesaretmis hakikaten :))


Mostar'in kafe ve hediyelik esyacilarla dolu civil civil renkli sokaklari :))


Burasi da Hirvatistan sinirina oldukca yakin bir Turk koyu: Pociteli. Koy tamamen tastan yapilmis, cok sirin. Oyleki evlerin catilari bile yassi taslarla yapilmis. Pociteli'nin festivali unlu. Bir de harika narlari var! :D


Blagaj'daki Buna Nehrinin daglarin arasindan dogusu. Nehir tam karsidaki magradan doguyor. Manzara nefis! Bir de benim fotograf cektigim taraftaki balikcilar ;)


Eee... Tabii bu harika baligin ve manzaranin uzerine bir Bosnak kahvesi icmemek ayip olurdu!


Bu da balikcida gordugum bakir bir duvar panosu. Saraybosna yazimda belirmistim bakir isleme sanatinin yaygin oldugundan. Bu panoda Mostar koprusu ve sehri calisilmis. Cok begendim! O yuzden bu yazimi da gelenegi bozmayip bir sanat eseriyle kapatayim dedim.
Tinky ;)

2 yorum:

  1. resimler harika gezdim baktım oradaymışım gibi hayal ettim..

    YanıtlaSil
  2. memleket harika icimdeki yolculuk! :)) o yuzden nereyi ceksen guzel cikiyor resimler..
    begendigine sevindim :)

    YanıtlaSil