16 Kasım 2009 Pazartesi

Bosna Mutfagindan...

Corbayla baslayalim monumuze dedim :D Dumani tuten kremali Begova Corbasi. Begova 'beyoglu' demekmis. Corbalarin yayinda sicacik pide geliyor bir sepet de.

Corbanin icinde cicek bamya, havuc, tavuk, bezelye, kirmizi biber ve pirinc var. Istege bagli olarak Bosna'da hemen her yemekte oldugu gibi krema koyuyorlar icine(yukaridaki fotografta corbanin ortasindaki beyazlik krema topu; o icinde eriyor ve corba kremali oluyor, cok eglenceli).

Tabiiki Bosnak Buregi :)) Kiymali, peynirli, ispanakli, kabakli ve papatesli cesitleri var. Sabahlari sacta pismis sicacik burek gibisi yok valla!! :) Isterseniz boreginiz de kremadan yapilmis bir sosla servis yapiliyor. Ben bir defa denedim pek hoslanmadim. Ama bir kez denemekte fayda var.


Bosnaklarin meshur koftesi: Cevabi. 5li veya 10'lu olarak pidenin icinde, yaninda soganla servis ediliyor. Ve tabii kaymak! :)) Isterseniz yukaridaki gibi kaymagi icinde...



Isterseniz de buradaki gibi ayri tabakta :) Ama bence Cevabi kesinlikle kaymakla yenmeli!!!


Bu da Dolma Sahan. Biber dolmasi, domates dolmasi, sogan dolmasi ve yaprak sarma. Bazi yerlerde patlican dolmasi da oluyor. O gun asci ne dolma yaptiysa yani... Ozellikle Sogan Dolma muthis!!! Mutlaka yemelisiniz!! Annemler de yaparlar sogan dolma ama boyle etli degil. Boylesini ilk kez yedim hayatimda ve bayildim!!!

Ve... Sarajevo Sahan! Turkcesi: Bosna'nin butun meshur yemeklerinden ortaya karisik!! :)) Sogan dolma, yaprak sarma, domates dolma, kofte, kremali ispanak, kuzu eti ve patates puresi. Evet bunlarin hepsini ben yedim!!! Size de siddetle tavsiye ederim. Yeri gelmisken soyleyeyim kremali ispanagi da bir sahane yapiyorlar!


Bu kadar yenir de ustune bir Bosnak Kahvesi icmeden olur mu!! Bosnak kahvesi bizim Turk Kahvesi ile ayni. Tek farkla: Mutlaka bakir tepsi ve cezve ile birlikte sade kahve olarak ikram ediliyor. Tabii kesinlikle bakir cezvede tek kisilik pisiyor, bizdeki gibi fabrikasyona gecmemisler daha cok sukur! Yaninda kitlama sekeri ve lokumu ile birlikte :) Butun cezveler bakir dedim ya, butun fincanlarin da icin de ay yildiz var! :) Fotografta da dikkatli bakinca gozukuyor.

Geldik tatliya! Ilk tatlimiz Tufahija. Ici tikabasa ceviz ezme ile doldurulmus ustu kremali elma tatlisi. Ben Turkiye'de boylesini yemedim hic! Bi harikaydi. Son gun ucaga binmeden yedim ve daha once kesfedemedigime cok pisman oldum! Bir dahaki gidisimde ilk gunden basliycam yemeye ;)

Bu da hurmacik :) Bizim kalburabastiya benziyor. Daha yumusak hamurlu ve daha buyuk hali sadece. Bunlarin disinda bol bol baklavalari var. Ancak ben sevmedigim icin yemedim. Askim cok guzel oldugunu soyluyor israrla. Bir dahakine belki eksik kalmamak icin onun da tadina bakarim :D
Tinky ;)

6 yorum:

  1. tinkycim gece gece yapılır mı bu :P harika görünüyor hepsi, şu anda en çok kahveye ve tatlıya ihtiyacım var, keşke ekrandan alıp yiyebilsem :P

    YanıtlaSil
  2. Bosnak Böreğine biterim afiyet şeker olsun

    YanıtlaSil
  3. marjom cok hainim dimi hihihi :)) ohh ben yedim sisko olsum sizin de caniniz ceksin sizde yiyin sizde sisko olun :p

    sevgili direktorum cok tesekkur ederim! ben de bayildim valla donmeden once strese girdim son gun; nerde bulup yiycem bi daha diye :)

    YanıtlaSil
  4. of off şu saatte öle acıktırdıki bu yemekler, ellerine sağlık çok güzel görünüyorr :)

    YanıtlaSil
  5. ay cok lezzetli gorunuyor. Nasil canim cektiii. Acaba burada bosnak mutfagi varmi cok merak ettim. HEmen arastiracagim.

    YanıtlaSil
  6. Harika... Paylaşımlarınız için tebrikler ve teşekkürler. :)

    YanıtlaSil