10 Mart 2009 Salı

YeMeKteYiZ ;)


Baslik bir yarisma programina gonderme :D hic izlemedim ama canim kardesim cok anlatti, bir de Avrupa Yakasi'nin bir bolumunde yarismanin konseptini gormuslugum var. ;)

Biz de dun oglen Koreli arkadaslarimizda yemekteydik efendim. Sagolsunlar zahmet edip ugrasmislar, elleriyle Turk dostlarina ziyafet hazirlamislar! Yalniz belirtmeden gecemeyecegim Korelilerin ev arkadasi Italyan da kendilerine ciraklik seviyesinde yardimci olmus :)

Ya bir paragraf bu Italyan arkadas icin acmassam icimde kalacak! Aksama da ayni eve farkli bir misafir grubu yemege davetli, bi farkla: aksam yemeginin Sefi Italyan, ciraklar mi? Koreliler :) Aksam monusunde pizza varmis ve biz oradayken de hazirliklar devam etmekteydi. Italyan arkadas muthis hamur yoguruyor!!! Ee yakalamisken sirlarini almak lazim degil mi ;) 'Ne koyuyorsun pizza hamuruna, yumurta var mi?' dedim. (malzemeler bende sakli yumurta mevzusuna geciyorum direk) 'Pizzada yumurta yok, onu makarna, lazanya ve ekmek hamuruna koyuyorum.' dedi! Evet dedi! Bu arkadas ekmek ve makarna hamuru (hatta makarnanin bizzat kendisini) hazirladigini soyledi! Makarna ancak ev yapimi oldugunda lezzetli Italyan Makarnasi oluyormus cunku! Sanirim bu konu basli basina bir yaziyi hakediyor.. Donelim Kore usulu ziyafetimize!

Kore sofrasinda genelde tek bir ana yemek tabagi ve diger ikram edilen cesitler var (side dish-> nasil diyecegimi bilemedim, bizim ortaya servis icin konan meze, salata&zeytinyagli tarzi ana yemek olmayan cesitler). Bizim gibi akdeniz mutfagi usulu yesil salata adetleri yok. Sebzeler genellikle haslanmis fakat tam oldurulmemis (patatesler bile bizim damak zevkimmize gore cig sayilabilir). Pirinc her ogunun vazgecilmezi, ancak pisirme tarzlari 'lapa' seklinde. Aciyi oldukca seviyorlar. Benim sasirdigim diger bir nokta Cin mutfagindaki 'tuz'dan burada eser yok! Ama degismeyen bir uzakdogu sofra ogesi olan 'Bamboo Sticks' yani bambu cubuklar yine catal yerine tabagimizin yaninda duruyor.

Gelelim yemeklere:


Ilk olarak ana yemek tabagi; Bi Bim Bab. Ne kadar eglenceli bir ismi var degil mi! Ustelik kendi de ismi kadar eglenceli. Bi Bim Bab'in servisi; haslanmis pirinc etrafina 6 cesit hafif kavrulmus sebze, kavrulmus kiyma, uzerine yagda yumurta ve yaninda aci sos ile oluyor. Sebzeler orjinal olarak 30 cesitmis. Ancak gunumuzde 6 ceside indirgenmis. '30 cesitte ne! abarti' diye dusunmeyin! Bi Bim Bab aslinda kralin sofrasinda sunulan bir 'Saray Mutfagi' ogesi. Bize ikram edilen gunumuz usulu mutevazi Bi Bim Bab'da ise mantar, patates, havuc, kabak ve sogan vardi. Aci sos da ayri bir alem. Temel maddesi bildigimiz kirmizi aci biber olsa da icinde yok yok! Pirincten, bir kac cesit sebzeye, baharattan soya sosuna kadar bir suru seyin karisimi. Benim aciyla aram pek yoktur lezzet versin diye az tercih ederim. Orjinaline baya bir konulurmus bu aci sostan. Bi Bim Bab'i yeme usulune gelince, bambu cubuklariyla guzelce butun tabagi karistiriyorsunuz; tabakta ne varsa iyice karismali! Buna cok hevesli olmayan esime baska bir Turk arkadas 'karistirmazsak ayip olabilir'deyince hepimiz aldik elimize cubuklarimizi... :)

Ana yemek olan Bi Bim Bab disinda iki cesidimiz var: Kimchi ve Bulgogi

Kimchi aylardir Koreli arkadaslarla tanistigimizdan beri adini duydugumuz ve merakindan kivrandigimiz unlu bir Kore lezzeti. Bugune kadar tek bildigim lahanadan yapiliyor olmasi idi. Meger bu Kimchi bizim lahana tursusu tarzinda bir seymis. Hafif eksili, bolca acili degisik bir tat. Icinde lahanadan baska bir sey daha var ama onun ne oldugunu bir turlu kesfedemedik.


Bulgogi icin de en aciklayici tarif 'sebzeli kiyma kavurmasi' olabilir basitce :) Ama tadi biraz tatlimsi sosundan dolayi. Ve biraz sulu 'kavurma'ya gore. Ama bambu cubuklarla yemesi en kolay olan buydu bence :)

Ayrica sofra muhabbetinde ogrendim ki hayvanlar alemi takvimine gore ben 'fare yili'nda dogmusum. Once itiraz ettim 'takvim yanlis gozden gecirin!' dedim. Ama anlamini duyunca yanildigimi anladim. Yilimin ozellikleri burcumun ozellikleriyle de gayet uyusuyor :)) 'liderlik becerileri ile donatilmis' oluyorlarmis fare yilinda doganlar ;p

Sonuc olarak bence yemek gayet basariliydi. Kore lezzetelerine gelince; benim icin degisik bir deneyim oldu ve gayet guzeldi. Tuzsuz bir mutfak olmasi ayri bir sempati yaratti bende. Biz tatmadik tabi ama bol bol muhabbeti yapildi sofrada; bu mutfagin deniz urunleri ozellikle balik monusu de oldukca zengin! O nedenle bu mutfagi merak edenlere tavsiye ederim!
Tinky ;)

12 yorum:

  1. Aslinda fare degil sican yili olmali o. Bu uzak dogulular hayvanli takvimi bizim "12 Hayvanli Turk Takvimi"nden almislar. TDK baskani yaptigi soyleside anlatti 3 hafta kadar once. Olay soyle gelisiyor: Bir Turk kaani (su an adini hatirlamiyorum) atalarinin yaptiklari seylerin hatirlanmadigini, cunku zamaninin belli olmadigini soyluyor. Ayni sekilde kendi yaptiklari da unutlacagi icin bir takvim olusturma fikrini ortaya atiyor. Iste ayn evrelerini filan inceliyorlar; yillara isim verme isine gelince kaan soyle bir oneride bulunuyor: Biliyorsunuz o zamanlar (Orta Asya'dayken) Turkler icin avcilik cok onemli. Av hayvanlarini tutalim, nehrin kenarinda salalim. Nehirden karsşya gecme siralarina gore de isimleri koyalim diyor. O zaman nehirden karsiya ilk olarak sican geciyor. O nedenle ilk senenin adi "sican yili" oluyor. Sonra diger 11 hayvan sirayla geciyor. Takvim de her 12 yilda bir sican yilina donuyor. Herhalde onu cozmek icin de 1.sican yili, 2.sican yili filan demislerdir, o kadarini bilmiyorum. Diyecegim o ki; sican yilinda doganlarin liderlik vasfinin yuksek olmasi dogal, karsiya ilk o geciyor cunku. Aslinda tezcanlilik da diyebiliriz tabi buna. :)

    Bizim Tayvanli Ayse soylemisti, ayni yilda dogmusuz ya, kopek yiliymis bizimki de! :)

    YanıtlaSil
  2. Aman Allahım o arada görünen yeşil sebzlerin rengi nasıl o kadar güzel görünüyor??Ben asla böyle yeşil pişiremiyorum,buharda pişirsem de kayboluyor renkleri..
    Kaç puan verdin??=))

    YanıtlaSil
  3. canim kardesimm!! cok saol bilgi icin! ee bu durumda benim de sicandan baska bir sey olmam beklenemezdi degil mi :)) seninki de baya dogru yani hani :p duzun iyi dost canlisi da tersınden kacmak lazim hirlayinca :p

    YanıtlaSil
  4. lenoshcum ben 7puan veriyorum (10 ustunden) bu da pirincin lapa olusundandir, yani tavsiye ediyosun da neden 7 deme ;) ben ne durumda olursa olsun lapadan hoslanmam.. daha dusuk degil de 7 aldiysa bulgogi nin hatri coktur ;)
    sebzelere gelince lapayi ve sebzeleri yaptiklari ozel bir makineleri vardi tıpi tefalin kucuk fritozu gibi degisik bir sey Tr de varsa da ben bilemiyorum ama buharla pisiren elektrikli bir sey

    bu arada mimlenmisimmm :)) haberim yok! :p

    YanıtlaSil
  5. ben de köpek yılında doğmuşum, hatta su köpeği mi ne öyle bi şeymişim :Pppp

    kore mutfağını çok merak ediyorum, noddle'larına aşığım zaten. çubukla yemekte zorlanmıyorum pilavı bile (neden acaba :P), konu yemekse elimden kurtulamaz o pirinç taneleri eheheh :Ppp gerçi vietnamlılar çubuk değil de geleneksel bir kaşık kullanıyorlar, gördüğüm en iğrenç yemek yeme aleti.. chopstickler bile on kat daha kullanışlı.

    bi bim bab'ı görünce hepsini bi güzel karıştırasım geldi :Ppp neyse ki karıştırılarak yeniyomuş :P sebzeli kıymalı fried rice gibi olur bence karıştırınca, ki fried rice'a bayılırım :P

    lenooshcum bizde tefalin 3 katlı buharda pişirme aletinden var, onda da böyle oluyor. biz sebzeleri (brokoli fln) hafif çiğ severiz bi de, bayaa güzel oluyor tadı :)

    YanıtlaSil
  6. bi bim bab benden de kurtulamadi dedigin gibi ;) yemek olsun zaten hic affetmem yani :D noddlelar benim de cok hosuma gidiyor bu arada :) bak dedin canimi cektirdin ;p
    su vietnamlilarinin kasigini merak ettim marjocum ya! adini biliyor musun bi arastirayim bakayim?
    bu arada dedigin tefal sanirim benim bahsettigim aletin biraz daha buyugu (triplex versiyonu :p)

    YanıtlaSil
  7. nurbişkommm kaç gündür yazcam yazcam hep bişey oluo kalıo..canımm blogunu büyük bir keyifle takip ediyorum..hatta önce maillerimi kontrol ediyorum, sonra gazetelere göz atıyorum, sonra da canımın içi bugün neler yazmış diye blogunu açıyorum:) fanların gittikçe çoğalır böyle inşallah:) hele blogunda bir bölüm var ki okuyunca çok mutlu oldum:)) neresi ki acaba:)) Tolgaya da okuttum:) bugün evdeyim ve doğal olarak gül yağımı sürdüm oturuyorum:) malum, bıraktığın gibiyim:) bu arada en kısa zamanda crystal babyshimi almam lazım, bitti yine :)öpüyorum canım benim kocaman, yeni eviniz de hayırlı uğurlu olsun bu arada:) ama yeter artık ya, orada keyfin gıcır belli ama çok uzadı bu usa işi:))) gelin mudanyaya götürces sizi..orda scuba yaparsın:)

    YanıtlaSil
  8. canim benim yaa!!! okudun da farkettin demek ;) ben de surdum gul yagimi mis gibiyim ohhh :)
    crystal bebegim benim Tr'de kaldi :( zaten bi tasinirken kaybettim sanip ikinciyi almistim simdi bi daha almayayim dedim ama cok ozledim bebisimi :( donunce yaz da geliyo ondan baska ruj surmem artik ;)
    ama mudanyaya gidersek balik isterim ben!scubayla kandiramazsin yani ;p bi donelim donuste askimin gorevi var 2 ay yok o yokken kacarim belki yaniniza ;) o gelincede hic caktirmadan 'aa askim hani bursaya elcinlere gitcektik' derim :D cok ozledim seni canimcim ya! nasi gidiyo uni? uzmuyolar dimi benim sairisin prof.umu? :) optum seni cok! Tolga'ya da cok selam!

    YanıtlaSil
  9. Şu fried rice olayınba gircem ben aklıma koydum iyice,evde wok tavam da var nasılsa:))

    YanıtlaSil
  10. ohhh ebvatacim simdiden ellerine saglik mis gibi kokular gelmeye basladi bile ;) ee artik bizi de davet edersin :D

    YanıtlaSil
  11. tinky canım uzun süredir görüşemedik nasılsın? :) ben mavimelek :) itsbeauty'de taylor made minerals sohbetleri yapıyorduk seninle. bu yazın epey ilgimi çekti. yiyecekler hem güzel hem de ilginç duruyor yorum yazmadan geçemedim :)

    YanıtlaSil